Italy’s worst hooligans (translated to Dutch)

The day after the now infamous Roma vs. Feyenoord match, I wrote an article in English on the incidents which occurred in the city with the Italian police. This report has now kindly been translated into Dutch by a skilled translator by the name of Sheila Clement. If you would prefer to read the original article in English, you can do so here – Roma vs. Feyenoord police brutality 

—————————-

Gisteravond bevond ik me onder de 5500 Feyenoord supporters die in Rome kwamen kijken naar de Europa League wedstrijd tegen Roma. Vanochtend werd ik geconfronteerd met het feit dat de Italiaanse premier Feyenoord wilde laten opdraaien voor de gebeurtenissen van de dag ervoor. Ik wil hier even vertellen wat er nu echt is gebeurd op de Spaanse Trappen en een boekje open doen over de ergste hooligans die Italië ooit heeft gezien.

Hou er wel rekening mee dat, aangezien ik pas om 1 uur ‘s middags aankwam in Rome, ik echter geen beeld kan geven van wat er die ochtend is gebeurd.

Na een korte stop om mijn bagage neer te zetten in het hotel kwam ik aan bij de Spaanse Trappen. Ik was midden in het feestgedruis van een echte Europese uitwedstrijd beland met hordes zingende mensen, spreekkoren en een heleboel drank. Echt, ze hadden het flink op een zuipen gezet.

De Italiaanse regering wist van te voren dat dit het deel van Rome was waar de Feyenoord supporters zich zouden verzamelen maar toch hadden ze er niet voor gezorgd dat er genoeg vuilnisbakken waren. Dit had natuurlijk als gevolg dat het binnen de kortste keren een enorme rotzooi was en dat er overal glasscherven lagen. Het is inderdaad een zonde dat zo’n mooi gedeelte van de stad bezaaid was met afval maar het beeld viel te vergelijken met hoe de meeste steden er uitzien na Oud en Nieuw of zelfs na een normale vrijdagavond in een ruiger gebied van de stad!

Er lag inderdaad ook wat afval in de fontein op het midden van het plein maar het was zeker niet zo erg als de media ons wil laten geloven. Er lagen misschien 30 rood met witte strandballen in en maximaal 75 lege onbeschadigde drankflessen. Ze waren niet gebroken dus ze konden makkelijk eruit gevist worden. En zoals ik al dacht zag ik op een foto dat er om 11 uur ‘s avonds al geen glaswerk meer in de fontein lag en dat het plein alweer zo opgeruimd was dat het leek alsof Feyenoord er nooit geweest was.

Er was ergens een vuurpijl afgestoken en op een hoop afval gegooid. Toen die afvalhoop hierdoor vlam vatte deed een dronken supporter een poging om die uit te trappen en hierdoor belande de vuurpijl in de fontein. Oh jee! Hadden we maar een brandblusser om het water in de fontein te beschermen…

Niet lang daarna belandde er ook nog een groene rookbom in die fontein maar die heeft ook geen blijvende schade aangericht.

Ik wil absoluut niet zeggen dat de Feyenoord supporters zich voorbeeldig gedragen hebben. Dat is gewoon niet zo. We gedroegen ons als voetbalfans bij een Europese uitwedstrijd, niet als priesters op bedevaart naar Rome. Dit betekent echter niet dat het uit de hand aan het lopen was en veel Italianen leken het allemaal wel leuk te vinden. Een hoogtepunt leek de Rastafari te zijn die het Jens Toornstralied zong en de groep Chinese toeristen die daarna hun selfiestick tevoorschijn haalde om op de foto te gaan met deze jongeman.

Het enige wat we niet zagen waren de Roma fans. De aftrap was om 19:00 en aangezien ze teleurgesteld waren toen ze niet meer verder konden in de Champions League, leken ze er geen zin in te hebben. Er waren de hele dag geen problemen geweest tot om half vijf een grote groep gewapende hooligans het voetbal te schande bracht. Was het de harde kern van Feyenoord? Of die van Roma of Lazio? Het antwoord hierop is nee. Het was de Italiaanse politie.

Er was de hele dag al een enorme politiemacht aanwezig maar op dat moment arriveerde er nog een groot aantal ME-bussen waarin ook een groot aantal agenten in burger met sjaals over hun hoofd zaten. Zij namen het besluit dat het tijd was om naar het stadion te gaan en lieten ons dit weten door op ons in te slaan met knuppels in plaats van het te komen vertellen of vragen. Het kan inderdaad zo zijn dat een deel van de mensen waar ze op in sloegen hooligans waren, maar er zaten ook veel vrouwen en kinderen bij. Ik zag met mijn eigen ogen hoe een vrouw die netjes haar handen omhoog hield vol in het gezicht werd geslagen door een Italiaanse politieagent – en dat de twee mannen die haar probeerde te helpen in de boeien werden geslagen.

De supporters werden met geweld van het plein verjaagd en nauwe straten ingedreven die vol stonden met auto’s en motoren. Vanwege mijn lengte liep ik weinig risico maar vele andere hadden dat geluk niet en liepen groot risico om in het gedrang verdrukt te raken. Als de straat nauwer was geweest en er nog een groep van 200 mensen bij was geweest, dan zouden er zeker ernstig gewonden zijn gevallen onder de jongere en vrouwelijke supporters.

Terwijl het risico op verdrukking hoog was, bleef de politie charges uitvoeren op de menigte en willekeurige arrestaties uitvoeren. Uit woede werd er met flessen gegooid naar de politie en er werd teruggevochten, maar het is schandelijk om te zeggen dat de politie zich verdedigde na aangevallen te zijn. Zo is het simpelweg niet gebeurd en alles wat erna gebeurde was het resultaat van een slechte planning en een laffe voorliefde voor het aanvallen van mensen die zich niet kunnen verdedigen.

Maar het was nog niet voorbij.

We kwamen toen aan bij de bussen die besteld waren om ons naar het stadion te brengen. Het plan was om het hele uitpubliek tegelijk naar het terrein te laten lopen, want dit was natuurlijk veel veiliger dan 100 bussen gespreid te laten arriveren of niet soms? Nadat we verteld waren dat we deze bussen moesten nemen, begon de politie iedereen aan te vallen die dat ook wilde doen.

De eerste tien bussen om ons naar het stadion te brengen waren aangekomen en mensen wilden zo snel mogelijk instappen. Hetzelfde soort busvervoer was gebruikt om ons naar onze groepswedstrijd te brengen in Rijeka en het was toen zo langzaam dat veel supporters de aftrap hadden gemist. Terwijl de supporters probeerden in te stappen sloegen de politieagenten hen juist weg. Ik stond iets verder naar achter en kon goed zien wat er gebeurde. Wat ik ook duidelijk kon zien waren de vele verschrikkelijke gezichtsverwondingen bij gewone mensen die gewoon voor de wedstrijd kwamen. Het was afschuwelijk en volstrekt onnodig. Het was puur een kwestie van machtsvertoning door de politie, omdat die natuurlijk wist dat ze dit soort dingen nooit zouden kunnen doen bij wedstrijden van Roma of Lazio zonder het risico van een vergeldingsactie van de harde kern van supporters van de beide elftallen.

We kwamen om 17:00 bij de standplaats van de bus aan, maar we waren pas om 18:35 bij het stadion door deze nutteloze oefening in grootheidswaanzin van de politie. Om nog even zout in de (letterlijk aanwezige) wonden te wrijven waren er ook nog een rijen lege zitplaatsen in het stadion, wat het idee dat het voor onze eigen veiligheid was totaal belachelijk maakte.

Dus als je leest wat er gister is gebeurd, probeer dan te denken aan wat er echt is gebeurd. Er waren duizenden hooligans in Rome gisteren maar die droegen geen kleding van Stone Island of Lacoste. De echte hooligans droegen uniformen van de Italiaanse politie.

Posted on March 2, 2015, in General. Bookmark the permalink. 1 Comment.

  1. For other much various factors Tarantino films have masses of fans and here at Blind
    Religion we are absolutely amongst them.

Have your say

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: